.

1929 Packard 640 Roadster. Το Ιστορικό αυτοκίνητο των 2 τόνων και 6300 κυβικών

 

 

Η Packard ή Packard Motor Car Company ήταν μια αμερικανική εταιρεία πολυτελών στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν.

Τα πρώτα αυτοκίνητα Packard κατασκευάστηκαν το 1899 και τα τελευταία Packard κατασκευάστηκαν στο South Bend της Ιντιάνα το 1958.

 

Ως από τα "Three Ps" - μαζί με την Peerless Motor Company και την Pierce-Arrow - η εταιρεία ήταν γνωστή για την κατασκευή πολυτελών αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κατοχή ενός Packard πρόσδιδε κύρος στον ιδιοκτήτη και διατηρημένα μοντέλα πλέον βρίσκονται σε μουσεία, εκθέσεις και συλλογές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο.

 

Τα οχήματα Packard παρουσίαζαν καινοτομίες, όπως το σύγχρονο τιμόνι, τον κλιματισμό σε επιβατικό αυτοκίνητο και έναν από τους πρώτους 12κύλινδρους κινητήρες παραγωγής, προερχόμενους από την ανάπτυξη του κινητήρα Liberty L-12 που χρησιμοποιήθηκε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Στη δεκαετία του 1920, η Packard εξήγαγε περισσότερα αυτοκίνητα από οποιοδήποτε άλλο στην κατηγορία τιμών της και το 1930 πούλησε σχεδόν τα διπλάσια στο εξωτερικό από οποιαδήποτε άλλη μάρκα με τιμή άνω των 2.000$ (που ισοδυναμεί με 32.442$ σημερινής αξίας).

 

Το 1931, 10 αυτοκίνητα Packard ανήκαν στον Αυτοκρατορικό Οίκο της Ιαπωνίας.

Μεταξύ 1924 και 1930, η Packard ήταν επίσης η μάρκα πολυτελείας με τις κορυφαίες πωλήσεις.

Μπαίνοντας στη δεκαετία του 1930, η Packard προσπάθησε να νικήσει το κραχ του χρηματιστηρίου και την επακόλουθη Μεγάλη Ύφεση κατασκευάζοντας ολοένα πιο πολυτελή και ακριβά αυτοκίνητα από ό,τι πριν από τον Οκτώβριο του 1929, και άρχισε να προσφέρει μοντέλα που επικεντρώνονταν σε διαφορετικά εύρη τιμών επιτρέποντας στην εταιρεία να προσφέρει περισσότερα προϊόντα και να παραμείνει ανταγωνιστική.

 

Η Packard είχε ένα πλεονέκτημα που δεν είχαν κάποιες άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες πολυτελείας: μια ενιαία γραμμή παραγωγής.

Διατηρώντας μια ενιαία γραμμή και εναλλαξιμότητα μεταξύ των μοντέλων, η Packard κατάφερε να διατηρήσει χαμηλό κόστος.

Για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Ύφεσης, η Packard άρχισε να παράγει πιο προσιτά αυτοκίνητα στη μέση τιμή. Αυτό ήταν ένα απαραίτητο βήμα καθώς η ζήτηση για χειροποίητα πολυτελή αυτοκίνητα είχε μειωθεί απότομα και οι άνθρωποι που μπορούσαν να αγοράσουν τέτοια οχήματα ήταν απρόθυμοι να εμφανιστούν σε αυτά όταν η ανεργία ήταν πάνω από 20%.

 

Το 1935, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο κάτω των 1000$. Οι πωλήσεις υπερτριπλασιάστηκαν εκείνη τη χρονιά και διπλασιάστηκαν ξανά το 1936.

Μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Packard ήταν σε εξαιρετική οικονομική κατάσταση με περιουσιακά στοιχεία περίπου 33 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αρκετά διαχειριστικά λάθη έγιναν πιο εμφανή με τον καιρό.

 

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Packard αγωνίστηκε να επιβιώσει ως ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία ενάντια στους εγχώριους Big Three (General Motors, Ford και Chrysler). Συγχωνεύθηκε με τη Studebaker το 1953 και σχημάτισε την Studebaker-Packard Corporation.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, μια σειρά από «ονειρικά αυτοκίνητα» κατασκευάστηκαν από τον Packard σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη μάρκα ζωντανή στη φαντασία του αμερικανικού κοινού.

Το τελευταίο Packard της Studebaker Packard Corporation βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στις 16 Ιουλίου 1958.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Roy Gullickson αναβίωσε το σήμα της Packard αγοράζοντας τα δικαιώματα ονομασίας και το λογότυπο και αναπτύσσοντας ένα Packard Twelve για να παραχθεί το 1999.

Στόχος του ήταν η ετήσια παραγωγή 2.000 αυτοκινήτων, αλλά η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων εμπόδισε αυτό το σχέδιο επ' αόριστον.

 

Το μοναδικό πρωτότυπο Twelve που κατασκευάστηκε πουλήθηκε σε μια δημοπρασία αυτοκινήτων τον Ιούλιο του 2014 για 143.000 δολάρια.