.

Ο Φραπές, το σύμβολο της ανεμελιάς και του Ελληνικού τρόπου ζωής, δημιουργήθηκε τυχαία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

 

 

Ο φραπέ είναι ελληνικής επινόησης αφρώδης κρύος καφές. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές και νερό, ενώ προαιρετικά προστίθενται ζάχαρη ή και γάλα.

Άρχισε να διαδίδεται στα τέλη της δεκαετίας του '50. Αποτελεί σύμβολο χαλαρότητας και του ελληνικού τρόπου ζωής.

Αστικός μύθος λέει ότι η δημιουργία του φραπέ ήταν τυχαία και συνέβη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη το 1957.

 

Στην έκθεση παρουσιαζόταν ένα νέο προϊόν για παιδιά, ένα σοκολατούχο ρόφημα, που παρασκευαζόταν στιγμιαία αναμιγνύοντάς το με γάλα και χτυπώντας το με σέικερ.

Στο κυλικείο του Παλαί Ντε Σπορ που βρίσκεται μέσα στην έκθεση, από βλάβη της συσκευής υγραερίου, δεν μπορούσε να ζεσταθεί νερό για την παρασκευή καφέ, έτσι ο ιδιοκτήτης του κυλικείου σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ με κρύο νερό.

Έβαλε καφέ, ζάχαρη και νερό, τα κούνησε και δημιούργησε τον πρώτο καφέ φραπέ της ιστορίας.

 

Η λέξη frappé είναι γαλλική και σημαίνει χτυπημένος.

Ως ξένη λέξη κανονικά είναι ουδέτερη και άκλιτη. Όμως η συγκεκριμένη κατά την ενσωμάτωση στην ελληνική γλώσσα και τη χρήση της υπέστη μετάπλαση μετατρεπόμενη σε κλιτή με αλλαγή του γένους σε αρσενικό ο φραπές.

 

Ο φραπές χαρακτηρίζει την ειδική επιθυμία για δημόσια συζήτηση και επικοινωνία, λόγω του γεγονότος ότι συνήθως πίνεται με παρέα.

 

Πλέον έχει γίνει συνώνυμος της λέξης «ανέμελα», ακόμη και εάν πίνεται κάτω από συνθήκες εργασίας.

 

Είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα του τόπου μας.